venepatja.fi

Unen haasteet purjehdusmatkalla huippuvuorten ympäri

 

Meriseikkailija Kari ”Ruffe” Nurmi purjehti viime kesänä pohjoisen napajäätikön tuntumaan Huippuvuorille. Purjehdus edestakaisin kolmen hengen miehistöllä ja pienellä lasikuituveneellä kesti 2 kuukautta ja matkaa kertyi 6.500 km.

Huippuvuorille ei lähdetä ihan tuosta vain. Sinne pyrkivien seikkailijoiden pitää valmistautua huolellisesti, saada lupa paikalliselta aluehallinnolta ja vakuutuksien pitää olla kunnossa.

Jääkarhujen takia Huippuvuorilla ei saa liikkua ilman asianmukaista aseistusta. Alueella elää lähes 3000 jääkarhua ja yksi heistä hyökkäsikin miehistön kumiveneen kimppuun. Onneksi tilanne meni ohi, ilman että kukaan vahingoittui.

Unta ja palautumista pienessä tilassa

 

Nukkumisolosuhteet purjeveneessä olivat haasteelliset sekä tilan, että ajan suhteen, koska miehistöstä jokainen pääsi vuorollaan nukkumaan.

– Yksi jännä juttuhan pohjoisella Jäämerellä purjehtiessa on myös valon kannalta se, että siellä ei aurinko laske ollenkaan. Yö ja päivä vaikuttaa ihan samalta. Veneessä nukkuminen on muutenkin vaikeaa ja siellä nukutaan tietyissä rytmeissä vahtivuoroissa. Valo saattaa aiheuttaa sitä, että uni ei tulekaan silloin kun saisi luvan nukkua, Nurmi kertoo.

Ennen matkaa Unikulman tehtaalla Vantaalla tehtiin purjeveneeseen uudet patjat. Kaikki patjat uusittiin, jotta seikkai- lijat saisivat tarpeeksi unta, lepoa ja palautumista rankan seikkailun aikana .

Hyvän unen saaminen ja kunnollisen nukkumisasennon löytäminen merenkäynnissä voi olla haasteellista, mutta hyvillä materiaaleilla asiaan voidaan vaikuttaa merkittävästi. Tärkeää on myös, että materiaalit eivät homehdu ja ovat paloturvallisia.

– Ravinnolla ja unella oli iso vaikutus jaksamiseen. Väsyneenä olisi ollut vaikeaa saada kaikki irti varmasti yhdestä elämäni mullistavimmista kokemuksista, Nurmi tyytyväisenä kertaa.

Unikulma Oy

Petikontie 4, 01720 Vantaa